Vandaag heb ik mijn eerste aarbeving ooit gevoeld en het was gelijk een flinke! Volgens metingen was de aardbeving in Guatemala 6.0 op de schaal van Richter.

Ik zat net als iedereen aan tafel met mijn lerares. Plotseling keek mijn lerares mij verschrikt aan en mompelde wat in het spaans. Ik had gelukkig net het werkwoord ”temblar” geleerd, dus ving er iets uit op. Het gekke was dat ik de eerste voelbare beving wel had gevoeld (de reden waarom mijn lerares zo verschrikt keek), maar ik had het nog niet geregistreerd in mijn hoofd als een aardbeving omdat ik die natuurlijk nog nooit had gevoeld.

Toen begon de aarde nog eens flink te schudden. Echt een heel raar gevoel, netalsof je op een gammel treinstation staat waar een dikke goederentrein voorbij komt denderen. Alleen was het in dit geval dus de grond direct onder mijn voeten en mijn maag draaide zich om en ik voelde me duizelig in mijn hoofd (mijn lichaam voelde zich letterlijk gedesorrienteerd). Toch besefte ik nog steeds niet helemaal wat er gaande was, maar toen iedereen, met de leraren voorop naar een open plek in de school renden, ben ik er maar hard achteraan gerend.

Heel stom, kon me herinneren dat ik ooit eens op de basisschool geinstructueerd was om onder een bureau te schuilen in een geval van een aarbeving. Dat was nu dus niet zo’n slim plan. Zorgen dat je geen dak boven je hoofd had, was nu de kwestie.

Staandend in de openlucht en nog niet helemaal begrijpend of het nou een aardbeving was of een volkaan uitbarsting, renden er een paar om het hoekje om de zeer dichtbije volkaan te kunnen zien. Ik had niet geweten wat het verstandigst was in het geval van een volkaan uitbarsting en dikke lava stromen (rennen, maar waar naar toe?), maar gelukkig spoot de volkaan alleen maar dikke aswolken en geen lava.

Iedereen moest nog even bijkomen van de schrik. De lokalen zeiden dat het wel vaker gebeurd, maar dat deze keer wel een heftige was. Daarnaast was iedereen natuurlijk erg opgefokt door de gebeurtenissen in Haiti.

De aarbeving tijdens de les was om half 10 ofzo. Toen we later in huis aan de lunch zaten, begon de aarde weer te trillen. Toen bleven de meisjes die hier het huis verzorgen wel gewoon zitten en glimlachten. Hierdoor was ik wat meer gerust, maar toch riep ik met een glimlach terug “No me gusta!”.

Officieel bericht online

The United States Geological Service recorded an earthquake in Guatemala that measures 6.0 on the Richter scale on January 18, 2010, six days after the Haiti earthquake.

Posted by admin - 18/01/10 - 3 comments